Exkluzivní průzkum: Vítězí Zeman, boj o postup je těsný

Radek Nohl Radek Nohl, Jakub Novák
12. 1. 2013 14:00
Deník Aktuálně.cz provedl anketu u volebních místností ve dvou městech, která tradičně volí stejně jako Česká republika
Miloš Zeman.
Miloš Zeman. | Foto: Vojtěch Marek

Dobřany, Veselí nad Lužnicí - O vítězi prvního kola volby prezidenta republiky je pravděpodobně jasno, ale o druhé místo se vede tuhý boj.

Takový je výsledek průzkumu, který reportéři deníku Aktuálně.cz udělali v Dobřanech na Plzeňsku a ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku.

Obě města si redakce vybrala proto, že výsledky voleb v nich dlouhodobě vykazují překvapivou shodu s výsledky celostátními - liší se od nich v řádu desetin procenta. (Podívejte se, jak v posledních čtyřech sněmovních volbách hlasovalo Veselí a Dobřany ve srovnání s celou ČR - ZDE)

Jinak řečeno, jak dopadnou volby tady, skončí také v celé České republice. Zda se to, co platí pro volby do Poslanecké sněmovny, potvrdí i při první přímé volbě prezidenta, se ukáže nejpozději kolem sobotní šesté hodiny večer, kdy Český statistický úřad předpokládá, že budou sečteny téměř všechny hlasy.

Z ankety Aktuálně.cz, v níž odpovědělo přes 120 náhodně vybraných voličů a která si nedělala nárok na to, splnit všechny vědecké nároky kladené na oficiální průzkumy veřejného mínění, nakonec vyplynulo, že nejvíce hlasů získal v Dobřanech Miloš Zeman, za ním s výrazným odstupem skončil Jiří Dienstbier a třetí Jan Fischer.

Ve Veselí nad Lužnicí to bylo ještě těsnější. Zemana s Dienstbierem tu podle průzkumu volil stejný počet lidí, na třetím místě a jen s minimálním odstupem za nimi byl v tomto jihočeském městě Karel Schwarzenberg. A až čtvrtý Jan Fischer.

Takto se volilo ve Veselí nad Lužnicí, podívejte se na fotky:

"Volil jsem Zemana kvůli jeho zkušenostem, jeho rétorice a co všechno zná," prozradil 31letý muž, který odcházel z volební místnosti v základní škole v Dobřanech.

Jak dopadl průzkum Aktuálně.cz
Autor fotografie: Jan Fischer, Facebook

Jak dopadl průzkum Aktuálně.cz

Dobřany:

  • Zeman 29 procent
  • Dienstbier 18 procent
  • Fischer 14 procent
  • Schwarzenberg 10 procent
  • Bobošíková 9 procent
  • Franz 7 procent
  • Fischerová 5 procent
  • Sobotka 5 procent

Veselí nad Lužnicí:

  • Dienstbier 24,2 procenta
  • Zeman 24,2 procenta
  • Schwarzenberg 22,7 procenta
  • Fischer 15,2 procenta
  • Franz 4,5 procenta
  • Bobošíková 3,0 procenta
  • Fischerová 3,0 procenta
  • Roithová 1,5 procenta
  • Sobotka 1,5 procenta

Mezi mladšími voliči ale nebyl podle průzkumu jediný. Bývalý český premiér získával hlasy voličů v obou městech napříč věkovým spektrem.

Dienstbier neuspěl u voličů ČSSD, Zeman ano

Zajímavé také je, že Zemana volila ve Veselí většina lidí, kteří dali při sněmovních volbách v roce 2010 hlas ČSSD: Zeman od nich získal přes 50 % hlasů, zatímco oficiální kandidát sociální demokracie Jiří Dienstbier pouze 36 %.

Ten však ve Veselí nad Lužnicí bodoval u voličů KSČM, když od nich dostal tři čtvrtiny hlasů.  

Ani Zeman a zejména pak Dienstbier však nemají nic jisté. Průzkum ukázal, že v jihočeském městě se na ně dotahoval Schwarzenberg, ve druhém na Plzeňsku Fischer.

Ženy chtějí Fischera

Toho volily zejména ženy ve středním věku a seniorky.

Jak silnou podporu si Fischer u žen získal, dokládá to, že pokud by ve Veselí volily jen ony, Fischer by byl na prvním místě.

"Je to slušný člověk," zdůvodnila 65letá volička, proč dala bývalému premiérovi úřednické vlády svůj hlas. Další jeho voliči pak při jmenování důvodů, které je vedly k jeho zvolení, zmiňovali zejména jeho práci ve funkci ministerského předsedy.

Schwarzenberg zvítězil u voličů ODS

Schwarzenberg díky mocnému finiši své předvolební kampaně získal na svou stranu většinu pravicových voličů.

Svůj hlas se mu ve Veselí nad Lužnicí rozhodly dát téměř dvě třetiny lidí, kteří před třemi roky hlasovali pro ODS. Oficiální kandidát občanských demokratů Přemysl Sobotka u voličů své strany podle ankety Aktuálně.cz zcela propadl. Měl u nich stejnou podporu jako Miloš Zeman a Jan Fischer.

Z průzkumu také vyplývá, že současný ministr zahraničí a předseda TOP 09 bodoval zejména u mužů do 35 let.

Mladí volí Franze: Hodil jsem to Avatarovi

Více hlasů než Sobotka získal v obou městech i Vladimír Franz. Pro něj hlasovali zejména mladší voliči. "Hodil jsem to Avatarovi," řekli opakovaně reportérovi Aktuálně.cz. lidé, kteří tak kvůli jeho tetování přezdívali právě hudebního skladatele Franze.

Sobotku pak podle ankety dokonce ve Veselí nad Lužnicí volilo nejméně lidí. Více hlasů dostala i dvojice žen Táňa Fischerová a Jana Bobošíková. Ta si získala oblibu i v Dobřanech, kde dokonce skončila na pátém místě.

Nejčastěji jí dali hlas voliči mezi 25 až 40 roky. A často při vyjmenování důvodů, proč volili právě jí, říkali, že se jim líbí, jak je předsedkyně Suverenity rázná a před ničím neuhne.

Lidé věří, že jejich favorit postoupí

Lidé, kteří na otázky Aktuálně.cz odpovídali, často opakovali, že se rozhodovali poměrně dlouho, než vybrali svého kandidáta.

Navíc nevěděli, komu dají hlas ve druhém kole, pokud nepostoupí jejich favorit. Většina vyjádřila přesvědčení, že právě jejich kandidát do druhého kola postoupí.

Voliči Dienstbiera chtějí ve 2. kole podpořit Zemana

Z odpovědí, které reportéři Aktuálně.cz dostali, vyplývá, že voliči Jiřího Dienstbiera jsou ve druhém kole připraveni volit Miloše Zemana.

V mateřské školce v Dobřanech se tvořily fronty.
V mateřské školce v Dobřanech se tvořily fronty. | Foto: Radek Nohl

Pro voliče Jana Fischera je naopak ve druhém kole přijatelný Jiří Dienstbier.

Voliči nestranických kandidátů, jako je Vladimír Franz či Jan Fischer, chtějí i ve druhém kole podpořit nestranického kandidáta.

Koho ve druhém kole? Menší zlo...

"Budu volit menší zlo. Fischera ale ne, to je velké zlo," prohlásila například 34letá volička, která přiznala, že v prvním kole dala hlas Táně Fischerové.

Volba prezidenta byla unikátní i v tom, že v místech, kde deník Aktuálně.cz provedl svůj průzkum, přišel volit rekordní počet lidí. A třeba v Dobřanech se v místní mateřské školce tvořily fronty.

Členové volební komise tu uvedli, že volební účast již po prvním dnu překročila padesátiprocentní hranici.

Co říkáte na volbu prezidenta? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy